zondag 18 november 2007

Marathon Kasterlee : debuteren en winnen !


Inderdaad, gewonnen ! Maar het kostte enorm veel moeite en karakter... Mijn tijd : 2u42'15".

Vooraf was ik er niet echt gerust in, want een smerige buikgriep had mij woensdag geveld. Op slag 2 kilo lichter en een pak reserves kwijt. Ik voelde me vandaag weer goed, maar de weegschaal gaf toch ruim 1 kilo lichter aan dan normaal.

Het was koud maar zonnig in Kasterlee. Samen met 1000 anderen (300 op de marathon en meer dan 700 op de halve) weg om 10 uur. Ik keek naar niemand en startte behouden, hartslag 155 à 157. Paul Mertens, vernoemd als favoriet, nam direct voorsprong, en ook Frankie Leus liet ik lopen.

Ik behield gewoon mijn tempo van 3'38/km en zo haalde ik Leus bij na 4 km en Mertens na 8 km. Na 10 km kwam ik door in 36'38". Die eerste 10 km lagen er toen redelijk bij omdat de grond nog bevroren was.

Aan km 11 werden we dan het bos ingestuurd, en het er lag er echt vettig bij. Talloze keren wegschuiven, steeds corrigeren, een goede passage zoeken, soms zelfs over een struik springen om de modder te ontwijken...

Het bleef goed gaan, hartslag steeds zo'n 163 en rustige ademhaling, maar aan km 14/15 voelde ik al pijn opkomen in de beide quadriceps. Het tempo zakte natuurlijk sterk tijdens de modderpassages, maar dat was voor iedereen het geval.

Ik haalde geregeld nog een snelle starter van de halve marathon bij, enkel Loïc Hélin kwam tot bij mij, en liep in zijn laatste kilometers nog wat weg.

Doortocht halfweg in 1u18'25, nog niets geforceerd, maar wel al echt pijnlijke benen. Dit ging heel zwaar worden...

Paul Mertens volgde op 50", niet bepaald een geruststellende voorsprong. Al van bij het begin van de tweede (en laatste) ronde moest ik op de tanden beginnen bijten om het tempo hoog te houden door de pijnsignalen van de benen te negeren.

Tot km 26 bleef ik 3'40/km lopen, en de kloof op Mertens groeide, dat kon ik zien in de uitgestrekte velden. De veldwegen lagen er nu vettig bij, zodat ik veel in het hobbelige gras moest lopen om niet steeds weg te glijden.

De volgende vlakke kilometers gingen nog aan 3'50/km, het werd stilaan zwaarder, ondanks de mooi op niveau blijvende hartslag. 30 km doorkomst in 1u51'48".

Maar dan kwam de hel... Met intussen haast verkrampende benen het modderbad in, ik moest zwaar op de tanden bijten en het tempo daalde tot boven de 4'/km. Enkel op de goedlopende stukken kon ik een mooi tempo maken, maar bergop en vooral bergaf was het enerzijds zwoegen en anderzijds de pijn verbijten. De sterkste afdaling moest ik zelfs bijna wandelend naar beneden omdat de slagen op de bovenbenen niet te harden waren.

Intussen begon Mertens te naderen, maar ik weigerde het hoofd te laten hangen : op de makkelijke stukken trok ik het tempo zo hoog mogelijk op, op de moeilijke probeerde ik de schade te beperken.

Doordat Marianne mij geregeld een drinkbus aangaf had ik geen tekort aan energie, alhoewel het naar het einde toe toch stevig bijtanken was. Maar de tank bleef voldoende gevuld, hartslag 163 tot aan de meet.

Pas in de laatste kilometer (4'10" en 1 miljoen naalden in de benen) was ik er gerust in toen Mertens nog op dik 200 meter bleek te zitten. Met gebalde vuist over de finish, opgelucht dat ik er was geraakt.

In de tweede ronde heb ik dus nog heel wat verval gekend (1u23'50) maar ik was al blij dat ik er zonder echte inzinking was geraakt, en de zege had kunnen veilig stellen.

Wel, 100% resultaat ondanks een korte/magere voorbereiding en die buikgriep, een goede start als marathonloper, want dit smaakt naar meer...

Bedankt aan iedereen voor de aanmoedigingen en de tips !

24 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog eens proficiat Dirk!
Groetjes Benny Coopmans!

Erik Caluwaerts zei

Knappe prestatie ... dat beloofd voor je komende marathons.
Je hebt een zeer sterk karakter en doorzettingsvermogen,mentaal ben je ijzersterk!
Kan ik nog véél uit leren !
Nogmaals proficiat!!

Erik

Martin zei

Gefeliciteerd Dirk, je eerste, in zo'n omstandigheden, en meteen winnen, da's klasse.
Doe zo voort!
Maar vergeet de welverdiende rust niet hé.
Greetz,
Martin

dominique zei

Chapeau, respect!!!!!!!

Dominique V.

Lorenzo Coopman zei

We hebben hier vandaag regelmatig aan je gedacht, en je hebt onze stoutste verwachtingen overtroffen, proficiat Dirk, en nu kunnen we hier allemaal zeggen dat we een marathonwinnaar persoonlijk kennen ! Nogmaals proficiat vanwege Lies & lorenzo !

griet zei

amai dirk, ik ben echt onder de indruk;ik heb ook gans de dag aan jou gedacht,vooral op die modderpassages (amai zeg wat was dat lastig!!); ik heb je trouwens nog gezocht bij het vertek maar niet gevonden! mijn tijd zullen we hier niet publiek maken (dat doe ik wel met de uitleg erbij!), ik en johan wensen je een hele dikke proficiat met je overwinningsdebuut !

Anoniem zei

Hoi Dirk

Een Dikke proficiat hè

Gr. Van De Velde Frederik

Anoniem zei

pain is temporary, pride is forever
proficiat
alain

Anoniem zei

Echt knap zoiets presteren van de eerste keer op een parcours als dat van Kasterlee! Vandaag ook mijn eerste gelopen, wel een uur en een kwartiertje trager weliswaar :).

Proficiat,
Yannick

Francis zei

Ik had een stuk onder de drie uur verwacht, maar dit!
Fantastisch!!!

Anoniem zei

zoals ik voorspeld had, chrono halve marathon + 10 minuten, groeten van Louis - proficiat - en volgend jaar in april 2u29' bij onze noorderburen - je kan dat - de winter is nog lang!

Anoniem zei

zoals ik voorspeld had, chrono halve marathon + 10 minuten, groeten van Louis - proficiat - en volgend jaar in april 2u29' bij onze noorderburen - je kan dat - de winter is nog lang!

Johan zei

Proficiat Dirk!Zo kunnen debuteren op een marathon amaai!!Ik denk dat je 2 uur 30 min aankan in een minder zware marathon en dan ben je bij de top in Belgie.
Geniet er nog van en doe zo voort.

groetjes

Johan

Kapucijnenplein 6 zei

puik resultaat! Talent kan je niet wegsteken! Het kostte me heel wat moeite om in de halve marathon terug naar je toe te lopen...

Geniet nog van je 100% op de marathon en tot in den draai

Loïc

Peter Van Mol zei

Schitterend gedaan Dirk!! Proficiat!!

Anoniem zei

Prachtig resultaat en spannend wedstrijdverslag.

proficiat

Filippe De Borger

Gino zei

Hoewel het je eerste marathon was en je daarin geen ervaring hebt was je toch mijn favoriet vooraf omdat ik je ondertussen al een beetje ken qua prestaties en mogelijkheden en van al de favorieten had je de meeste snelheid in de benen en je bent iemand die enorm kan afzien ! RESPECT !!

Rutger De Cloedt zei

Dirk,

proficiat !Ik zag je enkele keren in het bos van de haan lopen, en dit in gedachten kan ik niet zeggen dat ik achterover val van verschot bij het zien van je schitterende resultaat.
Chapeau !

Thomas zei

Via deze weg nen zéér dikke proficiat aan uw adres !!!
Een ijzeren lichaam met een titanium karakter.
Al benieuwd wat je volgende exploot / huzarenstukje zal worden ...
Magnifiek!

Peter Maris zei

Amai, dikke proficiat zen... knap!!!

Anoniem zei

ik had een tijd verwacht van 2h50 ,
en een inzinking de laatste 10km.

Prachtig doorgezet maar je mag moeder natuur ook bedanken voor je talent , anders is dit onmogelijk.

proficiat !

Clint NY zei

Wow ,zeer sterke prestatie ja hallo kroket zo rap. Ik droom maar van 2'59''59.

vince zei

Proficiat Dirk met je marathonoverwinning..

en dan nog in je debuut dadelijk onder 2'50 op een zwaar parcours.. amai mijn frak..

http://sgee.skynetblogs.be/ zei

amai dirk... Klees het nu pas ! dikke proficiat hoor, met twee vingers in de neus de concurrentie naar flarden lopen... Ge moet het maar doen ;-)
hahaha...