zaterdag 27 oktober 2007

Marathontraining

Hoe pak je nu een marathon aan, als je pas 4 weken de tijd neemt om je specifiek voor te bereiden ?

Een eerste en logisch antwoord kan luiden : niet. Inderdaad, als je je beperkte tot looptrainingen en -wedstrijden tot 15 km, is de basis wellicht te smal. Als duatleet heb ik altijd gedacht dat de zaken anders liggen. Tenslotte zijn wij zware inspanningen van 1 tot 3 uur "gewoon", en om die aan te kunnen wordt er soms 4 à 5 uur op de fiets getraind. Lange trainingen zijn een duatleet of triatleet dan ook niet vreemd.

De voorbije week heb ik trouwens ontdekt dat 2 triatleten dezelfde redenering maakten, en onlangs hun debuut op de marathon maakten. Karel Pardaens - www.karelpardaens.be - , de rosse raket, ging voor een tijd onder 2u30 in Amsterdam, maar omwille van spierkrampen moest hij tevreden zijn met 2u50 na een doortocht halfweg in 1u14'. Nog een andere wou ruim onder 3 uur, doch moest het stellen met haast 10' meer.

Eén zaak is duidelijk : er kan veel misgaan in een marathon, en bij vele bloggers zie ik ook dat ze halfweg perfect op schema zitten, maar dat hun verhoopte eindtijd toch grandioos de mist ingaat tijdens de laatste kilometers, ondanks mooie en lange voorbereidende trainingen.


De uitdaging om het in een debuutmarathon goed te doen, is dan ook groot. Al rest er mij weinig tijd, ik zal hem nuttig besteden.

2 zaken lijken mij essentieel : vooreerst de lange trage duurloop, anderzijds ook tempolopen of herhalingen op marathontempo. Het schema dat ik uitwerkte heb ik nu een dikke week kunnen uitvoeren, en ik voel dat mijn lichaam de trainingen goed verteert, al spartelen de scheenbenen wat tegen.

Ik overloop de voorbije 10 dagen eens :

maandag 15 oktober : rust
dinsdag : 9 km rustig 38'
woensdag : 9 km rustig (nog altijd wat spierpijn van het weekend ervoor)
donderdag : 40' aquajoggen met intervallen
vrijdag : 11,5 km rustig 47'
zaterdag : 's morgens 2u30' MTB, eerder rustig
' s namiddags : wedstrijd bosje 10 km in 35'45" en 5 km rustig
zondag : 19 km zeer rustig in 1u26'

maandag 22 oktober : rust
dinsdag : 15 km in 1u : 20' aan hf 130, 20' aan hf 140 en 20' aan hf 150
woensdag : 18,5 km : 6x 1640m aan tempo 3'28/km (hf 162) met 2' rust ertussen
donderdag : 45' aquajoggen
vrijdag : 13 km vlotte duurloop in 50' (hf 150)
zaterdag : 27 km lange duurloop in 2 uur (hf 135)

Planning : morgen rustige fietstraining 2u30, maandag aquajoggen.

Pas vandaag dus de eerste lange duurloop, bedoeling is om er volgende week nog een serieuze klets bij te doen. Het aquajoggen is nuttig om blessures op afstand te houden, daarnaast ben ik ervan overtuigd dat bepaalde spieren intensiever worden getraind door de weerstand van het water.

Door de trainen met doorgaans lage intensiteit kan ik blijkbaar meer kilometers aan (blessurematig bedoel ik), de fysieke recuperatie gaat daarnaast ook veel vlotter. Het gaat in elk geval een stuk vlotter dan bij een gecombineerde training lopen/fietsen. Misschien is dit omdat het totaal aantal trainingsuren toch lager ligt.

Volgende week wordt dus de zwaarste week, met 4x 3250m aan stevig tempo en een lange duurtrainingen van +30 km.

De week erna bouw ik al serieus af, om op zondag 11.11 een halve marathon te lopen als laatste stevige prikkel. Ik weet dat ik daar snel van recupereer, zeker wanneer ik niet voluit ga, wat ik dan ook niet van plan ben. Dan nog een laatste superrustige week, en we zullen wel zien wat het dan in de wedstrijd wordt...

4 opmerkingen:

Lorenzo Coopman zei

Ik *denk* dat veel bloggers teveel willen, goede korte wedstrijden en een scherpe marathontijden gaan moeilijk samen. Plus nog enkele van deze http://www.finalkicksports.com/articles/?article=15 fouten. Heel interessante post Dirk ! Als ik ooit een marathon loop dan zal ik er zeker eens naar terugkijken om eens een andere invalshoek te hebben.

Anoniem zei

loop op dat parcours de eerste 30 km aan 3'55'' tot 4'/km en het komt goed - een marathon zijn GEEN 2 halve marathons :-)

Freeken zei

Hoi Dirk

ik loop in kasterlee de halve marathon... En pieter vertelde dat hij met u 1 ronde ga meelopen... Dus kan zijn dat ik bij jullie ga proberen blijven... Ik weet 1ding op gemakje starten heb dit jaar met Veerle D'haese 26KM meegelopen in het BK marathon als haas... En da was in begin echt heel traag starten....

Veel succes..

Van De Velde Frederik

Francis zei

A man with a plan!
Ik ben benieuwd, al ben ik zeker dat je het heel slim zult aanpakken. Alleen heb je nog een lichaam hangen onder je hersenen. Een lichaam dat mee moet naar de eindstreep. En dat onder de drie uur liefst zeker?
Succes!